Inget nytt under solen

Nu är det socker som är på tapeten. För ett tag sen var det mindfulness.

En gång i tiden var det fint och lyxigt att äta bröd bakat av vitt mjöl. Bakelser och andra sötsaker var inget som vanligt folk frossade i till vardags. Överklassen som hade tillgång till sådant tror jag knappast förbättrade sin hälsa tack vare det. Det vore intressant att höra om det finns forskning som visar om hjärt- och kärlsjukdomarna blev vanliga bland de besuttna innan de slog igenom som ett folkhälsoproblem.

På femtiotalet när jag var barn läste min mamma en tidskrift som hette Hälsa. Där figurerade ofta en hälsokostguru vid namn Are Waerland. ”Jag kan inte dö i cancer” hävdade han, fast tyvärr gjorde han det. Cancer var den tidens stora skräck, kanske var det därför han fokuserade på den sjukdomen. Hur som helst så hade han förstått att det är viktigt vad man stoppar i sig. Mamma tog till sig mycket av hans tankar och hans andra devis om ”de farliga tre” inplanterades tidigt i mitt medvetande. Salt, vitt socker och vitt mjöl var enligt Waerland rena gifterna och absolut tabu i en sund kost.

En viss mängd salt är livsnödvändigt men att salta hej vilt på maten påverkar ämnesbalansen i kroppen negativt. Och raffinerat socker ger inget värdefullt tillskott alls i vår föda. Det ger enbart energi, inga andra näringsämnen. Och den energin kan vi lika gärna ta emot från annan sorts mat som dessutom innehåller de vitaminer, fetter, mineraler och proteiner som vi också behöver. Annars måste vi äta dubbelt eller börja mixtra med diverse preparat och piller. Vitt mjöl är malt av sädesslag där grodd och skal är borttaget. Tyvärr sitter den mesta näringen i just de bortsiktade delarna och vi får ett mjöl som visserligen är lättbakat men som innehåller mest bara kolhydrater, dvs det ämne som ombildas till socker i kroppen.

Vi behöver en viss mängd kolhydrater. Det är kroppens bränsle som gör att vi orkar röra på oss och hålla oss varma. Men det finns kolhydratrika livsmedel som är fulla av andra nyttigheter också, och därför mer lämpade som mat. Till exempel fullkornsprodukter som mörkt grovt bröd.

Detta kan för många uppfattas som självklarheter. Uppenbarligen är det inte det för alla. Men ju fler som upptäcker hur de kan förbättra sin hälsa och till och med bli fria från sjukdomar som av andra uppfattas som påverkbara enbart med mediciner, desto fler borde rimligtvis komma till insikt.

En vän till mig fick veta att hon fått diabetes typ 2 när hon var på en rutinkontroll hos läkaren. Läkaren tog genast fram receptblocket men min vän hejdade henne och ville först prova med att lägga om kosten. Sex månader senare var hennes blodvärden normala. Läkaren erkände att hon i sitt stilla sinne tänkt, att ”ja, ja, prova du…. det blir nog medicinutskrivning vid nästa kontroll” men att hon nu var helt förbluffad över den effekt kostomläggning haft. Och denna min vän är inget unikt fall, många fler har fått uppleva samma sak.

Det är lite sorgligt att se kraftigt överviktiga ungdomar sitta och proppa i sig frallor och Cola light och sedan ta fram insulinsprutan. För vilken effekt light-produkterna har på oss vet vi nog inte än. För att inte tala om de kraftigt processade ämnen som ingår i mycket av den mat vi äter i tron att den är välkomponerad och allsidig.

Själv är jag ingen fanatisk kolhydrathatare. Jag har dock märkt att jag på senare år blivit allt mer känslig för socker och får symtom av ganska små mängder. Jag blir alltså yr, illamående och får hjärtklappning. Detta har gjort mig ännu mer observant och det lutar väl åt att jag kommer att bli ännu mer försiktig. Jag äter gärna grovt syrat rågbröd, det är min ständiga frukost tillsammans med en kopp grönt te.. Men jag bakar eller köper sällan vitt bröd och heller inte just några bullar, kakor och godis. Lite choklad tar jag gärna nån gång ibland och hamnar jag på kalas äter jag det som bjuds. Jag äter heller inte kött och charkuterivaror. Kyckling har jag helt slutat med sen jag sett filmerna från kycklingindustrin. Följaktligen blir det mycket grönsaker, rotsaker, bönor, frön och linser. Grovt bröd som sagt, men även syrade mjölkprodukter och smör. Viktigt är för mig att maten är så lite processad som möjligt, och inte full av en massa olika tillsatser.

Och så, för att knyta ihop säcken: mindfulness. Gammal visdom och kunskap från tusen år tillbaka presenteras som en helt ny upptäckt av någon trendig psykolog. Suck.

 

3 reaktioner på ”Inget nytt under solen”

  1. Att presentera något som en ny upptäckt förutsätter att vilka det presenteras för är ovetande om dess tidigare existens. Är det då inte bättre att nån trendig psykolog återlanserar mindfulness i branschen och i samhället snarare än att den faller i glömska helt? Heja trendiga psykologer!

    1. Absolut är det bättre. I detta fallet var företeelsen mindfulness långt ifrån bortglömd, utan levde i högönsklig välmåga men under andra namn. Att sedan klipskt folk med sinne för affärer presenterar den som något nytt och eget, och drar in storkovan, får man väl grunna på ur ett mer etiskt perspektiv. Men säkert har mindfulness varit till stor glädje och nytta för många människor, så låt oss vara nöjda.

  2. Jag är speciellt intresserad av färre kolhydrater i maten och de positiva hälsoefffekter jag tror att det ger. Dessutom så naturlig mat som möjligt med få eller inga e-ämnen och mycket grönsaker. Har i ett snart ett år ätit lågkolhydratkost och slutat vara rädd för naturligt fett. Överdriver inte om jag säger att jag fått ett nytt liv på något vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.