Stickat anno 1947

Jag fick nyligen en gammal stickbok från 1947 av min svägerska. Den kanske inte direkt inspirerade mig till stickning men väl till att reflektera över både modets svängningar och hur de olika modellerna presenteras i boken.

Alla bilder i detta inlägg kommer från den boken som är handinbunden och består av en hel massa stickhäften, troligen från olika veckotidningar.

Först ut en fantastisk solgul dräkt, buren av den ”nygifta Marianne Gyllenhammar”. Den är karaktäristisk på så vis att den är bredaxlad med markerad midja och har massor av detaljer. Inte helt lätt att sticka, kan jag tro.

Också typisk är denna ”jacka” med sina spetsiga axlar, insvängda midja, tätt med knappar ända upp till halsen och så de skojiga små plupparna som bildar ett dekorativt mönster. Nästan alla plagg är mönstrade, antingen med hjälp av olika krångliga detaljer som den gula dräkten ovan, genom sticktekniker som dessa pluppar eller med flerfärgsstickning, ofta i slingriga mönster men även mer geometriska.

Sist men inte minst viktigt – accessoarerna!

Boken innehåller även en hel del modeller för barn i olika åldrar. ”Praktisk” är ett ord som ofta förekommer, och jag tänker, att nog är dagens bomullstrikå och stretchmaterial aningen enklare att hantera än de stickade klänningar med puffärm, stickade hängselbyxor och stickade baddräkter som barnen i boken poserar i.

Skoj att titta i är den hur som helst! Och är du sugen på ett mönster till en kortärmad trevlig stickad jumper med spetsmönster så hör av dig!

 

2 reaktioner på ”Stickat anno 1947”

  1. Hej. Jeg søger stickat 1947. Min farmor havde strik fra dette hæfte. Kunne du hjælpe mig

    1. Hej! Jag har en del gamla stickhäften, men de är från femtiotalet. Något från 1947 har jag tyvärr inte.
      Vänligen Gunnvor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.