Skura golv

Hur gör ni när ni städar, till exempel rengör köksgolvet?

Jag har länge kämpat på med  moderna städredskap och olika slags moppar. Trasselmoppar som man vrider ur i ett slags durkslag monterat i hinken och platta moppar med mikrofiber som man monterar på en platta. Ingen av dessa metoder har känts tillfredsställande. Och eftersom jag inte är speciellt intresserad av städning, så vill jag åtminstone att det ska kännas bra när jag väl gjort det.

Bild: Dreamstime

Trasselmoppen är svår att ha styrsel på.  Plastkanten gnisslar ideligen mot golvet, lurvet svänger och far omkring på ett väldigt oprecist sätt och det är svårt att lägga kraft bakom när man vill gnugga bort en särskilt svårbemästrad fläck.

Bild: Vileda

Den platta moppen är svår att montera, demontera och skölja.  Inte verkar den dra åt sig någon smuts heller, att döma av sköljvattnet. Jag ser att vissa personer inte sköljer den alls förrän de har svept över hela golvet. Smutsen ska tydligen sugas in och ansamlas i själva moppen. Jag misstänker starkt att man bara brer ut smutsen och fördelar den jämnt över hela golvet. Och när man sen vill skaffa en ny fräsch mopp, så har tillverkaren ändrat designen så att man blir tvungen att köpa även ett nytt skaft.

Jag bestämde mig därför, så här i mogen ålder, att återgå till min moders beprövade metod: skurborste på käpp, trasa och en hink med såpvatten.

Bild. Dreamstime

Hinken behöver inte nödvändigtvis vara av zink men det ser ju lite pittoreskt ut.

 

 

Bild. DigitaltMuseum

Jag rekommenderar en borste som inte är så tillplattad som den på bilden. Jag sökte länge efter en bättre bild på nätet med intressant nog fanns det inga. Se det som ett tecken. Notera även bildens ursprung.

Sen är det viktigt att skaftet sitter fast ordentligt i hålet på borsten. Det räcker INTE att bara trycka dit det, och det finns inget mer irriterande än när borsten ideligen lossnar. En liten spik inslagen lite snett gör susen.

Bild: Jordklok

När vi kommer till skurtrasa vill jag ivrigt rekommendera lin eller bomull. Vissa syntetfibrer kan funka men ofta halkar de bara omkring och tar liksom inte tag i golvet. Särskilt lingarn absorberar mycket vatten och torkar dessutom fort.

Bild: Ocean

 

Såpa finns av många olika fabrikat och jag har ingen uppfattning om det finns bättre eller sämre sorter. Jag har köpt Ocean som finns på Lantmännen men det säkert lika bra med nån annan. Såpa luktar i alla fall gott.

Jag doppar alltså trasan i såpvattnet i hinken, vrider ur den och virar den lite runt borsten på skaftet. Skrubbar en bit av golvet, tar loss trasan, sköljer, vrider ur och fortsätter så. Vattnet blir grått (åtminstone hos oss där det inte skuras varje dag), golvet ser fint ut, det blir skönt att gå barfota på och dessutom luktar det rent.

Det är inte jobbigare än moppmetoderna. Men ska man tolka verkligheten efter sökresultaten på Google så existerar denna städmetod överhuvudtaget inte.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.